Micro-ferma de porci Vietnamezi
Un porc se vinde cu 15 lei kg in viu, ceea ce inseamna 750 de lei pentru un exemplar de 50 kg. Ca sa ajunga la aceasta greutate, un purcel are nevoie de 6-8 luni si cca 150 kg de produse vegetale.
Un porc poate aduce dupa vanzare un profit de cateva sute de lei. Ceea ce, pentru o ferma cu 100 de capete, inseamna cateva zeci de mii de lei pe an – un venit multumitor pentru o afacere de familie. Mai ales ca acest venit creste proportional daca se opteaza pentru cresterea unui numar mai mare de animale, cu un volum de munca relativ similar .
Important! Persoanele care cresc pana la trei porci, pentru consum propriu, nu sunt obligate sa obtina avize din partea autoritatilor. Persoanele care cresc pana la 20 de porci ii pot comercializa numai in interiorul comunelor. Proprietarii microfermelor care cuprind pana la 100 de porci si ai marilor ferme trebuie sa obtina de la Directia Sanitar-Veterinara avizele de functionare si sa respecte normele de biosecuritate impuse de UE.
Afacerea incepe cu achizitionarea de purcei la varsta de 2-3 luni.
Cresterea poate avea loc intr-un grajd cu o singura incapere, cu trei boxe de dimensiuni reduse, care poate avea si padocuri, in care se pot caza 45 capete pe serie sau pot fi tinuti in libertate, in turme. Foarte important insa e ca pe timpul sezonului rece sa fie respectate cat mai strict conditiile urmatoare.
Suprafata totala necesara pentru o asemenea micro-ferma este de aprox. 50 mp (0,9 mp/cap x 45 de capete, plus o alee de furajare), impartita in trei boxe a cate 10 mp. Fiecare boxa de ingrasare trebuie sa aiba asigurata trei zone distincte, cu destinatii speciale:
a) zona de furajare, cu hranitorul amplasat spre aleea de furajare;
b) zona de odihna, care trebuie sa ocupe 60% din boxa, sa fie termoizolata si permanent uscata;
c) zona de defecare, in partea opusa hranitorului, in zona peretelui posterior. Aici se amplaseaza adapatoarea si tot aici, datorita umiditatii, animalele se obisnuiesc sa urineze si sa defece.